Po několika dotazech jak sundat kličku stahování oken bez toho abychom poničily čalounění jsem se rozhodl zveřejnit tento malý návod jak na to. Pokud na to má někdo jiný fígl tak sem s ním.
Na prvním obrázku je vidět jak vypadá spona, kterou je zajištěná klička nasunutá na hřídelce stahování oken. Tuto sponu je potřeba povytáhnout nebo zcela vytáhnout aby se roztáhla vyjela z drážky v hřídelce.
Všimněte si natočení krytky která překrývá otvor v čalounění porovnáním obou obrázků. Výstupek který je na krytce z vnitřní strany tudíž ho při demontáži nevidíte, tak při natočení na obrázku nahoře brání vytažení spony.
Je zapotřebí tuto krytku potočit aby nebránila vytažení spony. Zatlačte na čalounění tak aby vznikla co největší mezera mezi kličkou a čalouněním a prstem po hmatu najděte výstupek a potočte krytku tak aby nebránila vytažení spony.
Na vytažení spony si musíte zhotovit nějaký přípravek. Kousek svářecího drátu a na konci ohnout malý háček. Spona je dost pevná a jde dost těžko vytáhnout.
Já jsem si zhotovil na vytažení spony přípravek viz obrázek.
V prvé řadě je nejprve dobré vědět jak to vůbec vypadá ať máme představu s čím se budeme trápit.Demontáž kličky stahování oken
- Vipe
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Demontáž kličky stahování oken
Hyundai Getz 1,3 2005 G4E-A Hiphop Red HL
Zázraky na počkání, nemožné do tří dnů.
Re: Demontáž kličky stahování oken
No tak nevim, ale ta moje klička tam asi žádnou závlačku nemá. Je tam nějaké otáčivé kolečko mezi kličkou a tapecem(že by to bylo pod tím?), ale že bych tam udělal mezeru na prst, tak to ani náhodou.Asi to urvu a bude to bez kliček. Stejně vzadu nikdo nejezdí
Hyundai Getz 1,1 2002 Tm. modrá
- Vipe
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak je to pod tou otáčivou krytkou a musíš ten tapec prohnout. Jde to, ale blbě.
Hyundai Getz 1,3 2005 G4E-A Hiphop Red HL
Nic si z toho nedělej, já se s každou kličkou trápil dvě hodiny a to kricí kolečko jsem musel defakto zlikvidovat, abych tu závlačku z toho dostal.
Getz 1,3 63 kW, r.v. 2004
Já mám kličky jen vzadu. Ale když jsem sundával tapecy vepředu, tak jsem zapoměl zapojit ovládání oken. Nejdřiv vlevo a pak vpravo
Hyundai Getz 1,1 2002 Tm. modrá
Vyrobte si z ocelového plechu obdelník o rozměrech cca 3,5 krát 15 cm. Do jeho kratší strany vyříznout výřez jako je na plochém klíči o rozteči asi o 4 mm větší, než je průměr hřídelky stahovače. Tento nástroj zasadíte za ramínko kličky - mezi čalonění a kličku - tak, aby jste zachytili oba rozvidlené konce pružné pojistky a zatlačte silou proti plastovému výstupku, co se nachází na té kličce, jak je vidět na fotce od Vipa. Stačí posunout pojistku na doraz tohoto výstupku a v tomto okamžiku kliču stáhnete z hřídelky.
Protože vidím, že Vipe to měl už dole, tak by mohl správně určit velikost tohoto plochého klíče.
Protože vidím, že Vipe to měl už dole, tak by mohl správně určit velikost tohoto plochého klíče.