Výměna žárovek
Re: Výměna žárovek
Jasně že jde vytáhnout,stačí ji povytáhnout a vyskočí sama.Žárovka nemá žádný závit,jen jsou na ní zespodu dva tenké drátky. Výměna obou parkovaček byla otázka cca10 minut.
Getzík 1.3--60kw,2004
Tahal jsem za to, ale nešlo to. Nechci to urvat. No ještě to zusím.
Hyundai Getz 1,1 2002 Tm. modrá
Tak se povedlo. Jedna šla v pohodě, jednu jsem musel rozbít a vytáhnout za drátky. Jedna z mála věcí, která šla v pohodě. Vždycky je to jinak než v návodu
Hlavně že se dílo podařilo!! A máš na pár let pokoj. =D> =D>
Getzík 1.3--60kw,2004
Kdyby na pár let, tak budu závidět. Já během roku a půl měnil parkovačky dvakrát! Ty od výrobce mi vydržely 7 měsíců. Jedna vždycky začla svítit velmi slabě, druhá jakžtakž normálně, ale obě byly černé jak bota. Tak jsem trochu zariskoval a koupil za stovku diodové. Zatím jsou tam 4. měsíc a OK. A ještě jsem zvědavej, co na to policajti.
Žárovka stojí 7Kč, výměna je jednoduchá, takže ikdybych měnil 2x za rok, tak je to v pohodě. Jsou horší věci.
-
Právě jsem vyměnil žárovky SPZ u Getz 1.1 model 2005. Běžným uživatelům bych to neradil. Ti ať si raději zajedou do servisu. Už je mi jasné, proč tato výměna není zařazena mezi výměnou žárovek v manuálu k vozu. Zvenku to nejde. Nejde to ani malým čtvercovým krytem zevnitř. Musí se zevnitř demontovat celý zadní kryt pod zadním oknem. Potom je pohodlný přístup nejen k výměně žárovek SPZ, ale ke všem ostatním věcem např. k mechanizmu zadního zámku, motorku stěrače, konektorům vytápění zad. skla a dalšímu. Nejdříve musíme odšroubovat asi 4 vruty po obvodě krytu a odpáčit 2 plastové nýty s velkou hlavou na horní straně krytu u spodku zadního skla. To ale ještě není možné kryt sejmout, protože ještě visí na 4 vnitřních zaskakovacích plochých čepech, které je možno odpáčit pouze dlouhým širokým plochým šroubovákem, kterým se dostaneme dovnitř mezerou po odchlípnutí okrajů krytu. Šroubovák zatlačíme do mezery zaskakovacího čepu a pootočením o 90 stupňů čep vysuneme. Takto postupujeme u všech čepů. Potom teprve kryt odpadne. Plastové objímky žárovek mají malé zasouvací konektory, které se vyndavají stejně, jako telefonní konektory u pevné linky. Po vyndání konektorů vezmene plastový kryt žárovky kleštěmi, pootočíme o 90 st. doleva a vytáhneme i s žárovkou ven. Je tam na bajonet. Jde to dost ztuha, protože bajonet je v těsném gumovém kroužku proti vnikání vody. Vlastní žárovku vyndáme z plastové objímky až venku. Je to stejný plochý typ jako v předních parkovačkách. Po zpětné montáži nových žárovek nejprve zacvakneme kryt na 4 vnitřní zaskakovací ploché čepy. Potom zasuneme zpět 2 plastové nýty na horní straně. Mají vyndavací rozpěrné čepy. Zasuneme je tedy s vytaženými čepy a dotlačíme je do hlavy nýtu až po zasunutí. Nakonec teprve přišroubujeme všechny vruty po obvodě krytu a je hotovo. Malé čtvercové okénko v tomto krytu raději neotvírejte. Je to k ničemu. Navíc má tvrdé zaskakovací západky a mohli by jste je ulomit.
-
Podrobný popis výměny žárovek SPZ včetně demontáže krytu zadních dveří je na konci.Vipe píše:Mám takovej dojem že se tam leze zevnitř a je tam na bajonet objímka ve které je žárovka 12V / 5W celoskleněná W5WVipe píše:Chystám se na výměnu žárovek u osvětlení zadní SPZ a nahradit je LED diodami, ale nevím jak na to správně.
Demontáž čalounění je tady
Potřebuji vyměnit žárovku v přístrojovce. Chci se zeptat jestli jde koupit nějaká barevná nebo nějak změnit barvu. Třeba na červeno nebo modro.